KerekeS

Kerekes-szék: tapasztald meg magad is!

Letenyei László és Pétervári Péter filmje (2017)

Kétfajta ember van: a kerekesszékes, és akinek nincs ki minden kereke. Igen, ez egy kerekesszékes vicc, ami a kerekesszékesek büszkeségére épít. A teljes életet élő emberek gyakran el sem tudják képzelni, hogy milyen az élet valami fogyatékossággal.

Hogyan lehet együtt élni azzal, hogy (például) mozgáskorlátozott vagy?

Néhány pesti egyetemista srác 2014-ben kipróbálta: kölcsönkértek egy kerekesszéket, és egymás között beosztva, egy-egy hétig kerekesszékesként éltek. Ezzel jártak órára, könyvtárba, bulizni, és ezzel élték meg a mindennapokat, a párkapcsolatukat stb. Élményeiket elmesélték, és ezért 2015-ben még többen próbálták ki. Tapasztalatokat szereztek, és elköteleződtek amellett, hogy érdemben segítsenek a kerekesszékeseknek. 2016-ban már intézményi támogatók is melléjük álltak: Kézenfogva Alapítvány, Bp. Corvinus Egyetem, EVK szakkollégium, Route 4U. Lehet, hogy néhány év múlva ebből mozgalom lesz, – ez majd kiderül.

Ami minket illet, mi annak örülünk, hogy ott voltunk a mozgalom kezdeténél, nyomon követtük, felvettük és közreadjuk a tapasztalataikat, az ifjúkori lelkesedésüket és fáradozásukat a kb. 250 000 fős hazai mozgáskorlátozott kisebbség integrációjáért.